Mediterrán omlett articsókával

Mediterràn omlett articsókával
Mediterràn omlett articsókával
  • Előkészítés
    10 perc
  • Sütés/főzés
    10 perc
  • Adag
    4
  • Ready In
    20 perc

A mediterrán omlett egy ritkán fogyasztott reggeli, legalábbis Magyarországon. Tuti, hogy múlnak el úgy életek, hogy valaki soha életében nem próbálta az articsókát, pedig érdemes. Az articsóka rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkező zöldségféle, gyógynövény.

De maradjunk az omlettnél, vagy rántottánál, amit azért valljunk be őszintén néha megkíván az ember. Nagyon klassz kis reggeli, vagy vacsorának való egytálétel. Számtalanféleképpen variálható, lehet készíteni sima, sajtos, zöldséges és húsos változatot is, de akár keverhetőek is az összetevők. Zárójelben jegyzem meg, hogy a gyümölcsös omlettet még nem próbáltam én sem 😊, de az nem is tartozik a mediterrán konyha típikus ételei közé.

Ennek a mediterrán omlettnek adhattam volna az „Articsókás tortilla” címet is, az is megállná a helyét. Mint már megannyi receptnél és bejegyzésnél említettem, mi (Ivett és én) itt Spanyolországban élünk, ezért számos olyan receptet osztunk meg veletek, amit itt gyakran szokás fogyasztani, autentikusak és többnyire egészségesek.

A tortilla az egyik ilyen étel, amit alapvetően krumplival vagy articsókával szokás készíteni. A spanyolok egyik kulcsfontosságú tapas-a. Szinte tuti, hogy betérve egy tapas barba, a tortilla az megtalálható a tapas kínálatban. Ebben a receptben az articsókás változatot mutatjuk be.

A mediterrán omlett egyik fő összetevője az articsóka. Amit érdemes tudni róla:

Szirmai közt igazi kincs rejtőzik, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Magas rosttartalma és alacsony kalória értéke miatt értékes szövetségese lehet a fogyókúrázóknak.

Az articsóka könnyen oxidálódik, ezért a megtisztított virágot tedd azonnal citromos vízbe. Ha nagyobb mennyiséget kell megpucolni belőle, használj gumikesztyűt. Ha nincs kéznél, és megfogta a kezed a festékanyag dörzsöld át a bőröd citrommal, így könnyedén eltávolíthatod a foltokat.

Ha nem kaptál friss articsókát, akkor ehhez az articsókás recepthez nyugodtan használhatsz mirelit articsókát is. A konzerves articsóka ebben az esetben nem ajánlott, hiszen az már főtt articsóka.

Az artiócska egészségre gyakorolt hatásairól bővebben az “ARTICSÓKA HATÁSA AZ EGÉSZSÉGRE” bejegyzésünkben olvashatsz.

Az articsóka pucolása nem annyira komplikált feladat, mint amilyennek látszik. Egy rövid videóban bemutatjuk, hogyan csináld: “ARTICSÓKA PUCOLÁSA”

*laktózmentes, gluténmentes recept

További articsókás receptekhez kattints IDE.

Mediterrán omlett articsókával videó:

Ingredients

    Directions

    Step1
    Articsóka pucolása

    Az articsóka virágát pucold meg és távolíts el a virág szívéből a pihéket.

    Step2
    Mediterràn omlett articsókával

    Szeleteld fel lapokra.

    Step3
    Mediterràn omlett articsókával

    A vékonyan felszeletelt virágot pirítsd át olívaolajon, majd fedő alatt párold tovább, amíg megpuhul.

    Step4
    Mediterràn omlett articsókával

    Üsd fel a tojásokat és verd fel. Ízesítsd sóval és borssal.

    Step5
    Mediterràn omlett articsókával

    Ezt követően a felvert tojást öntsd a serpenyőbe és lassú/közepes lángon süsd meg az omlettet.

    Step6
    Mediterràn omlett articsókával

    Amikor a tojás nagyjából átsült és már az omlett teteje már nem túl folyós, egy fedővel vagy a serpenyőnél nagyobb tál segítségével fordítsd meg az omlettet.

    Step7
    Mediterràn omlett articsókával

    A másik oldalát is süsd készre.

    Step8

    Díszítésznek szórd meg apróra vágott friss petrezselyemmel. Az elkészült omlett melegen és hidegen is nagyon finom.

    Download PDF

    Nézd meg ezeket a recepteket is:

    Recipe Reviews

    • Sugár Éva

      Tetszett articsoka kipróbálom főzni

      Leave a Review

      Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük